banier

Home

Inventaris zonnewijzers Astronomisch uurwerk Inventaris boeken en publicaties over zonnewijzers Mozaïek Sitemap Zonnewijzerformulier Links
Zonnewijzers in mozaïek Beschrijving van 2 zonnewijzers in Brussel en Vlaanderen die in mozaïek zijn uitgevoerd. Hoe ik er toe gekomen ben om zelf zonnewijzers te maken in mozaïek. Hoe de tradionele mozaïekkunst van de oude Romeinen van toepassing kan zijn voor het maken van huidige zonnewijzers.
Zonnewijzers in smalti mozaïek Beschrijving van een verticale puntzonnewijzer in smaltimozaïek. Deze helgekleurde zonnewijzer heeft een maan- en zonfiguur met als achergrond de nacht in zwarte kleur die geleidelijk overgaat naar het blauw van de dag.

Mozaïekzonnewijzer in Wilrijk

De meeste niet zonnewijzerspecialisten denken dat zonnewijzers enkel kunnen functioneren aan zuidelijk gerichte muren. Gedeeltelijk komt dit doordat de standaard zuidwijzer met uurlijnen van 6 uur tot 18 uur,  die te koop is in tuincentra en zuidelijke Europese landen, veel voorkomt. De noordwijzer die men slechts sporadisch tegenkomt is daarom niet minder interessant.   

001 003 smalti smalti
01 02 03 04