banier

Home

Inventaris zonnewijzers Astronomisch uurwerk Inventaris boeken en publicaties over zonnewijzers Mozaiek Sitemap Zonnewijzerformulier Links
Inventaris van boeken   Deze inventaris omvat boeken over zonnewijzers, astronomische klokken en astronomische termen.
Een speurtocht naar cultuurbezit Zonnetijdingen 1996 - 2 Op zoek naar zonnewijzers in Nederokkerzeel.
De Kruisdraadzonnewijzer met homogene uurlijnen Zonnetijdingen 1996 - 3 Beschrijving van de kruisdraadzonnewijzer te Rupelmonde.
Opmeting van de declinatie van een muur Zonnetijdingen 1999 - 12 De opmeting van de declinatie van een muur of gevel (afwijking t.o.v. het zuiden) is noodzakelijk voor het ontwerp van een verticale zonnewijzer.
Ook te Saint-Omer betrouwt men op de zon (1)

Zonnetijdingen 1999 - 12 Beschrijving van een vertiale zonnewijzer aan een drankgelegenheid in het noorden van Frankrijk.
Een zonnewijzer op de planeet Mars

Zonnetijdingen 1999 - 12 De vlucht van de Surveyor 2001, die de zonnewijzer moest meenemen, is spijtig genoeg afgelast door het verlies van de Mars Polar Lander in 1999. 2 stuks zijn later meegegaan bij Rover missies.
Ook te Saint-Omer betrouwt men op de zon (2)

Zonnetijdingen 2000 -2 (14) Oplossing voor de raadselachtige tekst op de zonnewijzer en een beschrijving van het astronomische uurwerk in de kathedraal van St-Omer.
Eise Eisinga als zonnewijzerontwerper Zonnetijdingen 2001 - 1 (17) De autodidact Eise Eisinga uit Friesland ontwierp verscheidene zonnewijzers.
Eise Eisinga als planetariumbouwer Zonnetijdingen 2001 - 2 (18) Het planetarium van Eise Eisinga is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.
Zonnige straatnamen in ons land Zonnetijdingen 2001 - 3 (19) Vele straatnamen hebben iets te maken met de zon, zonnewijzers, dagen en maanden.
De zonnewijzers van St-Oyen Zonnetijdingen 2001 - 4 (20) 2 dorpjes met de naam St-Oyen zijn terug te vinden in Italië en Frankrijk.
De declinatie Zonnetijdingen 2002 - 2 (22) Uitvoerige betekenis van het woord declinatie.
Een zonnewijzer voor een schuttersgilde Zonnetijdingen 2002 - 4 (24) "La Renaissance" is de enige staande wipmaatschappij in de stad Antwerpen. Deze vereniging bezit een opmerkelijke zonnewijzer.
Hoe ontwerp en maak je een horizontale zonnewijzer zonder berekeningen ? Zonnetijdingen 2003 - 1 (25) Het ontwerp van een horizontale zonnewijzer is steeds afhankelijk van de breedtegraad. Hierin wordt uitgelegd hoe die kan gemaakt worden zonder berekeningen met uitsluitend een lat en een gradenboog.
Het planetarium van Ravenna Zonnetijdingen 2005 - 3 (35) Het planetarium van Ravenna in Italië bezit een grote zonnewijzer gemaakt uit keramische tegels.
Opvallende zonnewijzersculptuur voor de Katoen Natie in Beveren-Waas Zonnetijdingen 2005 - 4 (36) De bekende kunstenaar Hubert Minnebo maakte een grote koperen zonnewijzer voor de Katoen Natie.
Een zonnewijzer op een vulkaan Zonnetijdingen 2008 - 3 (47) Op de Etna in Sicilië staat een piramidevormige zonnewijzer op de meidiaan van 15° 00' 00" O.L.
Duitse wijngaardzonnewijzers Zonnetijdingen 2009 - 3 (51) Aan de Moezel in Duitsland zijn verschillende wijngaarden met opmerkelijke grote zonnewijzers te bewonderen.
Een nooit uitgevoerde zonnewijzer in de Belle Epoque wijk van  Antwerpen Zonnetijdingen 2011 - 1 (57) De ontwikkeling van de Cogels-Osylei (1881 tot 1914), die in de wijk Zurenborg ligt, liep parallel met de hoogdagen van bouwstijlen als Jugendstil, Art Nouveau, Eclectische stijl en Neoclassicisme. Het huis "ZONNEWYZER" genaamd heeft spijtig genoeg nooit een zonnewijzer gehad aan de voorgevel.
De zonnewijzers van Max Elskamp en René De Bock Zonnetijdingen 2012 - 1 (61) De zonnewijzers bevinden zich in het MAS te Antwerpen. Het MAS (Museum aan de Stroom) opende zijn deuren in het voorjaar van dit jaar. Het 60 m hoge gebouw bepaalt nu mee de skyline van Antwerpen. Gelegen op het “Eilandje”, een stadsdeel in volle ontwikkeling, wordt het elke maand bezocht door meer dan 100 000 bezoekers.
Akoestische signalen bij zonnewijzers Zonnetijdingen 2013 - 1 (65) Wanneer de mens geen visueel contact heeft met zonnewijzers worden soms akoustische signalen gebruikt. Deze signalen werden gebruikt om het middaguur mee te delen.
De Hollandse Cirkel Zonnetijdingen 2013 - 2 (66) Landmeters gebruiken instrumenten om o.a. horizontale hoeken te meten. Door de geschiedenis heen waren er tal van verschillende instrumenten die hiervoor dienden. De Hollandse Cirkel was er één van. Wat minder geweten is, is dat op sommige van deze Hollandse Cirkels zonnewijzers zijn aangebracht.  
Dubbele noordwijzer in Mozaïek

Zonnetijdingen 2013 - 3 (67)

De meeste niet gnomonisten denken dat zonnewijzers enkel kunnen functioneren aan zuidelijk gerichte muren. Gedeeltelijk komt dit doordat de standaard zuidwijzer met uurlijnen van 6 uur tot 18 uur,  die te koop is in tuincentra en zuidelijke Europese landen, veel voorkomt. De noordwijzer die men slechts sporadisch tegenkomt is daarom niet minder interessant.   
Drie opmerkenswaardige zonnewijzers in Ekeren Zonnetijdingen 2014 - 2 (70) In de deelgemeente Ekeren van Antwerpen zijn drie waardevolle verticale zonnewijzers te vinden. Twee van deze instrumenten zijn minder bekend en vragen zeker de nodige aandacht.
Zonnewijzer “Pharmacie Delacre” gerestaureerd Zonnetijdingen 2014 - 4 (72) Eric Daled schreef een artikel in Bulletin 1997 – 05 over de bekende zonnewijzer aan de “Pharmacie Delacre” Koudenberg 64 – 66 Brussel.  Hierin uitte hij een noodkreet om restauratie van de voorgevel en de zonnewijzer. Nu 17 jaar later, is de restauratie een feit. Op 15 september 2014 bracht ik met Gino Tondat een bezoek aan de werf. Wegens de bouwsteiger kon ik slechts delen van de zonnewijzer fotograferen.
Opmeting van een gevel en ontwerp van een verticale zonnewijzer met behulp van een PC Zonnetijdingen 2015 - 1 (73) De laatste maanden kreeg ik meermaals de vraag hoe de declinatie van een muur kan opgemeten worden met Google Earth. Gekoppeld aan de huidige technieken van ontwerp en uitvoering, is dit een originele wijze om een verticale zonnewijzer te realiseren met behulp van een PC.
De zonnewijzers van de poort der Kempen Zonnetijdingen 2015 - 4 (76)

Het stadje Lier, ook de poort der Kempen genoemd, trekt elk jaar duizenden toeristen. De grootste attractie blijft de Zimmertoren en het daaraan gekoppelde museum met de beroemde uurwerken van Louis Zimmer. Zimmer was uurwerkmaker, autodidact in de astronomie en maakte ook zonnewijzers.

De Katharen en een zonnewijzer Zonnetijdingen 2016 - 1 (77)

In het bulletin 2015 – 1 (73) beschreef ik hoe eenvoudig een zonnewijzer kan ontworpen en uitgevoerd worden bij middel van een PC. Volgens dezelfde technieken maakte ik nu een zonnewijzer voor een locatie in het zuiden van Frankrijk.

Zonnewijzers op reis. Het clementinum in Praag Zonnetijdingen 2016 - 3 (79)

Het kolossale Clementinum in Praag, dat zeer interessant is op astronomisch gebied, werd in 1556 gesticht door Jezuïeten. In de astronomische toren van dit voormalige Sint-Clementscollege zijn belangrijke instrumenten tentoongesteld. Het Clementinum heeft de grootste verzameling van gevelzonnewijzers in de Tsjechische republiek. Het is ook hier dat Johannes Kepler twee van de door hem genoemde wetten bekend maakte. Het Clementinum behoort nu tot de Karelsuniversiteit. Hier volgt een overzicht van de bezienswaardigheden die enkel gerelateerd zijn aan de gnomonica.

Powerpoint presentatie van de zonnewijzer van de Pharmacie Delacre Koudenberg 64 - 66 Brussel Power point presentatie

Op de algemene vergadering van Zonnewijzerkring Vlaanderen in 2015 gaf ik een presentatie over de zonnewijzer van de Pharmacie Delacre. De volledige versie van de presentatie staat op deze link.

zwuilhaan
Powerpoint presentatie van de monumentale zonnewijzer van de Hubert Minnebo op de terreinen van Burcht Singelberg van de Katoen Natie

Power point presentatie

 

Op de algemene vergadering van Zonnewijzerkring Vlaanderen in 2016 gaf ik een presentatie over de monumentale zonnewijzer van Hubert Minnebo op de terreinen van Burcht Singelberg van de Katoen Natie.
zwMinnebominnebo
Zonnewijzers op reis. Op zoektocht in Marrakech Zonnetijdingen 2017 - 1 (81) In december 2016 bracht is een bezoek aan Marrakech en ging er o.a. op zoek naar zonnewijzers.
Zonnewijzers in de kunst Zonnetijdingen 2017 - 2 (82) Verscheidene kunstenaars hebben in hun kunstwerken weleens zonnewijzers verwerkt. Ook waagden ze zich soms aan het vervaardigen van zonnewijzers. In dit artikel worden enkele kunstenaars en hun betrokken werken besproken.
Zonnewijzers op reis. Twee grootschalige 18de-eeuwse verticale zonnewijzers. Zonnetijdingen 2017 - 4 (84) In de Franse departementen Marne en Yonne bevinden zich, op amper 138 km van elkaar, twee uitzonderlijk grote verticale zonnewijzers. Ik ontdekte ze in 2017 toevallig, tijdens een vakantie.